4 Ekim 2013 Cuma

Fikri olan? - Anyone with an idea?


Yıllar önce evimize taşınmadan önce her ayrıntıyı planlayarak,üzerinde günlerce çalışarak evi dekore etmiştik. Evin içi tamamen çıplaktı, 4 duvar derler ya. Maddi olanaklarımızın ölçüsünde o zamanki bilgimize, görgümüze ve zevkimize göre evimizi tasarladık. İlk yerleştiğimizde evin neredeyse her köşesi çok güzeldi. Herkes çok beğenirdi, hatta taşındığımız ilk yaz bir aile sitede ev bakmaya gelmiş, fikir edinmek için bizim evi gezmiş ve bize kendi evimizi onlara satmak ister miyiz diye sormuşlardı. Sonra yıllar geçti, geçti, geçti. İlk taşındığımız yıl paramız yetişmediği için yapmadığımız çok acil olmayan, nasılsa zaman içerisinde yaparız diye düşündüğümüz bazı işler vardı. Hatta eşim yıllar sonra demişti ki "eve taşınırken yapılması gereken 10 maddelik bir listemiz vardı, yıllar geçti biz o 10 maddeyi yaptık ama sonuçta şu an listemiz 200 madde". Hakikaten doğru. Çatının akması, doğramaların çürümesi gibi olmazsa olmaz gerekliliklerin yanı sıra evin her yeri eskiyor, yıpranıyor... Yıpranmayanlar da ise hala sağlam olsa bile insan sıkılıyor aynı mutfak, aynı seramikler, aynı tasarıma bakmaktan...

http://www.housetohome.co.uk/room-idea/picture/relaxed-bathroom-ideas/2
Her şeyi kendimiz,zevkimize göre seçtik dedim ya, banyonun seramikleri hariç. Şu an hatırlayamadığım bir sebepten dolayı razı gelmek zorunda kalmıştım bu seramiklere... Seramikler de böyle olunca banyo mobilyaları da ona göre oldu. İlk yıllar beni çok mutsuz etmeseler de, son zamanlarda dayanılmaz olmuştu benim için. Bir de zaman içinde havlu kurutma radyatörü diye bir şey çıktı piyasaya, tutturdum ondan isterim diye, eski kaloriferin olduğu yere sığmayınca saçma sapan borular kapladı banyoyu. Elimde olsa banyoyu yerle bir eder yenilerim ama ona gelene kadar o kadar çok iş var ki yapılması daha öncelikli, bir türlü sıra gelmiyor ona...



Bütün bunları niye anlattım? Daha önce bahsetmiştim, üst katın doğrama ve kapılarını beyazlaştırma operasyonuna giriştim hafta başında. Üst katım da pırıl pırıl oldu, ne kadar fark ettiriyor ışık olarak... Tam boya işimi bitirmek üzereyken boyam arttı, şeytan dürttü, banyo dolaplarını da beyaza boyayıverdim... En azından onlar aydınlık ve ferah oldu. Resimlerini çekmemişim ama banyo dolaplarının kapakları çerçeve içinde sinek teli şeklindeydi. Bu telleri yırtmadan sökmeyi başaramayınca onları da beyaza boyayayım dedim, iğrenç oldu, yırtarak söktüm. Kapakların içi boş kaldı. Duvardaki fayansın bordüründe kırmızı renk hakim olduğu için kırmızı puantiyeli kumaştan bir parçayı çerçevelerin içine yerleştirdim. Sonrada karmaşa içerisindeki kalorifer borularını gizlemek için yine bordürün renklerine sadık kalarak bir çok amaçlı torba diktim. Duvarda asılı olan saç kurutma makinesini, saç fırçalarını, tezgahın üzerinde duran kağıt havlu kutusunu kısaca tüm ortalıkta karmaşa yaratan ıvır zıvırı ortadan kaldıracak bir torba.





Yaptıklarım kısa bir süre beni mutlu etti (bir kaç saat kadar), bir süre sonra ise o çok sevdiğim kırmızı puantiyeli kumaş beni gerdi. Yaptıklarımı renk bazında değiştirme kararı aldım. Daha pastel, huzurlu renkler istiyorum evimde. İstediğim renkler ise o bordür ile öylesine uyumsuz olacak ki, dün gece geç saatlere kadar fayans ne ile boyanır, Türkiye de bu boya bulunur mu araştırmasına girdim internette. Küvet boyası diye bir şey keşfettim. Islak zeminlerdeki fayansları da boyadığı iddia olunuyor. Tabii ki bütün banyo fayanslarını boyamayacağım, henüz o kadar delirmedim... İsterdim ama... Sadece bordür... Pastel bir renk olursa mutlu olurum ama düz beyaza bile razıyım, yeter ki beni geren o kırmızı çiçek deseninden kurtulayım. Bu konuda bilgisi, deneyimi olan varmı??? Ben internette bir kaç seçenek buldum, oldukça pahallı... İşe yarayacaksa değer de, ya yaramazsa?... Yada acaba bu hobi malzemeleri arasında gözüme çarpmıştı, küçücük kutularda cam-seramik boyaları var, onlarla mı denesem?

Bu arada kocam banyodaki kırmızı dolapları meğer çok seviyormuş!!! (ona sormadan yaptığıma üzüldüm biraz...) , ona rağmen bugün,  "ne güzel yapmışsın banyomuzu "dedi ve ben "Ben beğenmedim, değiştireceğim" diyemedim.



Years ago, before we moved in our house we'de planned every detail, worked real hard and decorated it.  Our house was bare, as they say it had only 4 walls. We decorated it according to our knowledge, experience and taste that was in line with our budgetery resources. When we first moved in, almost every corner of our house was beautiful. Every body loved it and the very summer after we moved in a family who had come to look for a unfurnished house in our site had had a look inside ours to  obtain an idea had  asked if we would be williing to sell our house to them.  Years passed and.passed and passed... The first year when we moved in we had a to do list of uncritical things that we couldn't complete as of monetery issues and we'de thought we'll do it time. Years ago my husband stated this as " we had a 10 item to do list when we moved in, after these years although we did them all we now have a 200 item to do list". It's really true. Apart from the roof leaking, frames rotting that are the neccessities that need to be attended all parts of the house  got old , weared out... There are things that are durable but I get bored of looking at the same kitchen, same tiles, same design.

When I said we choose everything to our taste the bathroom tiles were an exception. I had to settle with them as of a reason I can't remember now... Because of the tiles, the bathroom furniture was designed accordingly. Although it didn't bother me the innitially  it turned out to be unbearable for me in the last years. Plus, during these years a towel radiator was in the market, I demanded one and as it did not fit in the space of the old radiator, ridiculus pipes covered up the bathroom. If I had the chance I would pull all the bathroom down but unfortunatelly there are lots of things that need attending with a higher priority.

Why am I telling you all these things? I'de previously wrote that I started the whitening operation of the upper flour, Monday this week. My upper flour is bright and shinny now, this does so much affect the light... Just as I was about to finish my painting I had some extra paint left over so I started painting the bathroom cabinets also. At least they are bright and airy now. I neglected to take the former pictures but my bathroom cabinet doors consisted of o fly mesh inserted on frames. As I couldn't take out these fly meshes without tearing them I thought I would paint then white also. They turned out to be horrible so I ripped them of and my frames were left empty. As the dominent colour of my tile borders are red I inserted a red polka dot fabric inside the frames. Then in order to hide the the tangled radiator pipes I made a fabric caddy, again being in colours that would match the border. This bag would also be something to get the hair dryer, hair brushes that were hanging on the wall and the paper towel box on the counter out of sight. 

These made me happy only for a short while (a couple of hours) and my belowed red polka dot fabric started to stress me, so I decided to change all the colours. I want more pastel more relaxing colous in the house and as these colours are so unmatching with the border colours, last night I started a research on the internet about how I can paint tiles, if I can find this paint Turkey... I found somethig as bathtub paint. It states that tiles can also be painted with this.  Of course I'm not going to paint all the tiles... I'm not that crazy yet... but I would like to... Only the borders... If I have a pastel colour option that would make me happy but white will also be fine, if only I can get rid of the red flower design. Is there anyone out there with this knowledge or experience??? I found a couple of options on the internet, quite expensive... If it works it's worth the amount but what if it doesn't... Or should I go for the small boxes of glass and tile mediums that I came across every now and then, should I try them?

By the way my husband stated that he'de loved the red bathroom cabinets!!! (I feel a little bit sorry that I did this without asking him...) And even so, today he said "you've made our bathroom really nice"... I couldn't say "I didn't like it, I'm going to change it".

30 yorum:

  1. Bu yazına gelen yorumları merakla bekleyeceğim, çünkü bende mutfağımın seramiklerini boyamak istiyorum..Araştırmalarımdan bende doğru düzgün bir şey bulamamıştım..Aslında elinde bu seramiklerin bir yedeği varsa, seramik ve cam boyaları ile bir denesen bana sanki olur gibi geliyor.Ben bütün mutfağı boyamak istediğim için küçük küçük şişeler le alıp olmaz o iş diye vaz geçmiştim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi fikir, hiç aklıma gelmemişti yedeği olup olmadığına bakmak ama sanmıyorum olacağını. Bordürün renkleri koyu renk ya, onu kapar mı kapamaz mı derdindeyim, bordürü de herhalde adet almışızdır zamanında. Aslında o kadar delirmedim dedim ama bende bütün banyo seramiklerini boyamak konusunda hevesliyim oldukça. Bakalım, belki bir bilen çıkar, yada ben bir deneme yapar başarırım...

      Sil
  2. Nilüyfer bu haliyle epey değişmiş banyon. Fayansları da hallettin mi bu iş tamam. Dolapları, doğrama ve kapıları nasıl boyadın. Hangi boyayı kullandın? Hele o kırmızı dolapların rengini kapamak zordur. Gayet beya beyaz duruyor:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banyo en azından değişti, haklısın. Dolaplar kırmızı, kapı ve doğramalarda kahve rengiydi, 3 kat boya ile kapandı hepsi. Marshal'ın enamel parlak ahşap metal boyası vardı elimde, onu kullandım ama derz dolgusu ile karıştırdım ki tutsun (meşhur kara tahta boyası). Metal, plastik boyamayı öğrendim, bir fayans kaldı, onu da çözeceğim umarım yakında...

      Sil
  3. Sen başarılı olursan haberim olsun.
    Kardeşim Londra'da ev aldı,zaten ev pahalı bütçe kısıtlı,mutfağı değiştiremediler ,gelin fayansları boyadı ,olmadı be Nilüfer. İğrenç bir maviymiş-ben o halini görmedim- beyaza boyadı ama mat dalgalı bir şey oldu. Şimdi biraz toparlandılar mutfağı değiştiriyorlar.
    Durum budur! Moralini bozmak istemem ama istersen seramiklerin üstüne vinil kağıt kapla. Sen yaparsın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu duyduğuma üzüldüm çünkü Avrupa da Amerika da fayans boyaları varmış, bu boyalarla yapamadılarsa biz ne yapalım? İnternette algıladığım kadarıyla uygulamaları da şahane görünüyor, göz yanılgısımıdır ki? Vinil kağıt fikrini değerlendireceğim. Sevgiler...

      Sil
    2. Nilüfer Hanım Sevgili Colette çok güzel bir fikir vermiş. banyoda da kullanılan duvar kağıtları var. Nem den ve sudan etkilenmiyorlar. Tabi üzerine su tutup yıkanmıyor ama banyodaki buhar ve su damlaları sorun olmuyor. Hem tamamını kaplayıp sorunu kökten çözmüş olursunuz. Kolaylıklar dilerim.

      Sil
    3. Bu projemin kapsamında küvetin içi de var, dolayısıyla oldukça fazla su gelecek üzerine. Ben yinede şimdi şimdi bu kaplamaları inceliyorum ve beğenemiyorum...

      Sil
  4. Nilüfeeeer... O bordür kabartmalı değil değil mi... Yapışkanlı kağıtlar var ya, onların kalınları var, ben duşakabinin içinin duvarlarını kapladım, tahta ya bizim duvarlar, 3üncü senesi kabarmadı bile, çok kalın olmasa bile elini sürdüğünde naylon gibiyse işini görür, hatta bordür olanları bile olabilir, bizim burada imkanları kısıtlı biraz, bordürleri hatta duvarları kaplayabilirsin...Sanırım Colettemde ondan bahsediyor.
    Boruların olduğu duvara da strafor levhaların kalınları var, onlarla boruları kapatacak ölçüde bir pano yapar, organizerini onun üzerine asabilir, ya da bir resim yapıştırabilirsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Colette'in önerisi benimde gözümde o yapışkanlı kağıt bordürleri çağrıştırdı. Yıllar önce böyle bir ürün görmüş olduğumu hatırladım ansızın. Hatta hemen fırladım çıktım evden bir yapı markete ama maalesef bordür versiyonunu bulamadım, büyükleri keserek küçülteyim deneyim dedim ama bu kez de istediğim renkte birşey bulamadım. Borular için strafor levha, üzerine resim fikrini çok sevdim. Ahşap levha aklıma gelmişti ama bu hiç aklıma gelmemişti doğrusu... Ahşaptan da boruların geçtiği yerleri oymak zor olur diye vazgeçmiştim, ama strafor kolay olur. Fikir için sağol, üzerinde düşüneceğim... Sevgiler...

      Sil
  5. Selam ben küvetimi boyamıştım sonuç hüsran oldu her banyoda boya kalktı en son çif ve telle ovarak temizlemek zorunda kaldım piyasada satılan küvet boyalarına güvenmeyin bence. Yada bir fayansta denemeden hepsini yapmayın ilk yaptığımda küvetimi güzel olmuştu benimde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu geri bildirim benim için çok kıymetli oldu. Kesinlikle başka yerde denenmeden tümü yapılmayacak, bunu anladım... Teşekkürler....

      Sil
  6. Fayanslar bana göre hep problem. İlk yıllarda çok seviyoruz ama sıkılınca değiştiremiyoruz, sorun oluyor. Şimdi bambu kağıtlar çıkmış, suya dayanıklı. Sıkılınca değiştirmesi kolay. Ama ben de merakla bekliyoru, belki yabancı takipçileriniz uygun bir boya önerirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi ki aklım olsa banyoyu tavanlara kadar fayans döşemezdim asla. Aslında seramiğin üzerine alçı çekilerek kağıt uygulanabiliyormuş araştırmalarıma göre ama küvetin içinde kalan kısımda kağıdında ıslanınca kalkmayacağına güvenemiyorum. Nasıl olacağını henüz bilmiyorum ama bir çözüm bulacağım sonunda...

      Sil
  7. Sevgili Nilüfer duvar kağıdı ile kaplamayı hiç düşündün mü ?Banyo için özel duvar kağıtları var.Biraz pahalı olsa da banyo küçük olduğu için belki maliyeti makul olabilir.Duvar önce ya sıva ile kaplanıyor ya da değişik bir yapışkan madde sürülüyor, ondan sonra kağıt yapıştırılıyor.Uzun zaman önce araştırmıştım bilgilerim net değil.
    Yabancı bloglardan birinde dcfix gibi kendinden yapışkanlı duvar kağıdı görmüştüm.Belki araştırırsan birşey çıkabilir.Kolay gelsin sana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Hümeyra benzer bilgiye bende ulaştım ama küvetin içinde kalan kısımdaki kağıdın ıslanınca kalkmayacağına güvenemiyorum. Yapışkanlı kağıtlara da bakıyorum ama gönlüme göre bulamadım henüz. Yabancı bloglarda çok kaynak bulunuyor ama aynı malzeme burada bulunamıyor, yine de bakıyorum...

      Sil
  8. cesaretine hayran kaldım.. ben gözümü karartıp bunu yapamazdım heralde..bu haliyle de oldukça değişmiş.umarım aradığını bulup istediğin sonuca ulaşırsın..
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu haliyle o kadar sinirime dokunuyor ki, gözüm karardı sanırım. Güzel dileğin için teşekkürler, umarım istediğim sonuca ulaşır ve burada herkesle paylaşırım. Sevgiler...

      Sil
  9. kırmızıda güzelmiş beyaz halide güzel olmuş.. ayrım yapamadım valla iki kez baktım fotolara
    kırmızı sever biri olarak beyazı tercih edemedim :) ikiside güzel bence..
    ayrıca tezgahın solundaki mermeri kırdın mı :) bence yerine taktır yine dolap ıslanır şişer benden söylemesi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tebrik ederim ne göz varmış sende mermeri fark etmişsin. O mermer silikonla yapıştırılmışmış zamanında, herhalde bu süre içinde kendiliğinden silikonları erimiş ki koptu. Kopunca kırılmasın diye ayırdım bir kenara, tüm eylemlerim bitince silikonla yapıştıracağım tekrar. Sonuçta banyoya hakim renk yine kırmızı oldu, benimde huzursuzluğum bundan kaynaklı, diyorum ya sevmekle beraber kırmızı yoğunluğu beni geriyor...

      Sil
  10. kesinlikle benimde ileride deneyeceğim bir şey bu:) hatta bununla ilgili bir arşivim bile var...yurt dışında "tile paint" adlı boyalar var ama bizde yok tabi ki...ama bunun için yöntemler de var Nilüferim...hemen sana bir kaç tane link atıyım...belki bir yardımım olur...

    http://www.techrehber.com/2010/02/fayans-ustune-boya-yapilir-mi.html

    http://www.dekorguru.com/2010/01/seramik-fayans-boyama.html

    http://www.netboya.com/dekorasyon/fayans-yenileme.html

    bu ara hiç bir şey yapamadığım için senin bir an önce yapmanı dört gözle beklerim inan:)) bir de senin ingilizce sorunun olmadığı için kesinlikle pinterest i kullan derim ....arama kutusuna "tile painting" yazarsan bir sürü uygulama sonucuyla karşılaşabilirsin arkadaşım...ve dolaplarında çok çok iç açıcı olmuş..ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibelciğim senden çok umutluydum, kesin denemiştir demiştim içimden... Türkiye de tile paint olmadığı gibi yukarıda Colette'in yorumundan olan ülkelerde de çok başarılı sonuç vermediğini anlıyorum. Gerçi benim planım tüm duvar değil de bir küçücük bordürü boyamak olduğu için belki.... Bende bir kaç web sitesinden fayans boyama bilgisi edindim. Bugün telefonla konuştum bir kaç kişiyle yarın haber veririz size dedi biri. Senin sitelere de hemen bakacağım. Pinterest'e bakmamıştım, iyi fikir oraya da bakayım.

      Sil
  11. bu yıl çodamla avrupa birliği için hazırlanmış üstün yetenekli çocuklara yönelik bir projede çalışıyoruz.yunus emre kültür merkezine taşındılar.orta alan çok geniş ve iki duvar fayans kaplı.çirkin duruyor ne yapalım diye çok araştırdım.aslında resim yapmak istiyordum ama hem çok pahalı hem de ne kadar kalıcı olacağı tartışılır.bizde bordür kalemleriyle resimleyip cam boyalarıyla boyadım.ama tümünü değil bulmaca tarzında bişey oldu.bunu yapmadan önce çok araştırdım .turuncu odanın yazdığı çözüm en sağlıklısı ve sağlam olanı.ama oda çok zahmetli.gerçi sen evin için yapacaksın ve sadece bordür olacağı için çok zamanını almayabilir.eğer uğraşabilirsen bu yöntemi dene derim.bunun dışında dolaplar bu haliyle gayet güzel olmuş.kırmızı dekorasyonda beni çok geriyor hele küçük alanda zaten psikoji açısından kullanılmamalı.iyi yapmışsın.hele organizatöre bayıldım.güle güle kullan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızı renk konusunda kesinlikle haklısın, beni de geriyor ve yoruyor. Turuncu odanın yazdığı çözüm derken "tile paint" imi kastediyorsun? Türkiye'de tile paint yok, ya da varsa bile adı farklı ve ben bulamadım. Organizatör fena olmadı ama kırmızı dan kurtarınca kendimi o'da değişecek mecbur... Sevgiler...

      Sil
    2. yok onu değil fayansı zımparalayıp ardından astarladıktan sonra boyama işini.astar satılıyor.ama zımpara pislik çıkarıyor ya o anlamda zor dedim:)

      Sil
    3. Hımmm, şimdi anladım...Fayans zımparalamayı düşünemedim bile... Evin içinde ne zımparalarsan zımparala zaten bir kabus, fayans nasıl olur? Bunu yapmak hatta düşünmek bile istemiyorum...

      Sil
  12. Merhaba bir önceki evimde, ki kiralık bir evdi, iğrenç yeşil bir banyo vardı. Bir süre durumumuz düzelene kadar mecburen kullandık ama sonra yerleri, duvarları vs. tamamen değiştirdik. Ancak bu arada küveti değiştiremedik, o aynı şwkilde yeşil ve eskiliği nedeni ile oldukça kötü bir görünümle kaldı. Ama içimiz rahat etmeyince biz de çözümü beyaza boyatmakta bulduk. Usta önce zımpara göbi bir malzeme ile zımparaladı. Sonra da zeminin iyice kurumasını sağladı. Elinde sprey seramik boyaları vardı. Bir kaç kat zemini boyadı ve iz uzun süre boyanın kurumasını bekledik.
    Görüntü tabi eskisinden iyi ama yeni gibi de değil sonuç olarak. Yine de bizi mutlu etmişti doğrusu. Ama itiraf etmem gerekir ki benim bahettiğim yeşil renk hala tüylerimi ürpertiyor. Onun yanında sizin bordürler çok keyili.
    Son olarak söylemem gerekirki sürekli kullanılan bir küvette o beyaz renk benim umduğumdan çok daha uzun süre dayandı. Alttan yeşil yeşil beneklerin çıkması zaman aldı. Ama iyi bir uygulama ile bordürlerde boyanın daha fazla kalabileceğini tahmin ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bu açıklayıcı yazınız için teşekkür ederim. Benimde ulaşabildiğim tek boya türü beyaz küvet boyası ki onunda ne kadar iyi sonuç verdiği sizin yorumunuz ve diğer okuduğum yorumlar neticesinde tartışmalı. Tabii koca bir küveti veya bütün seramikleri boyamakla benim ince bir hat üzerindeki bordürümü boyamak herhalde farklı olacaktır. Ben herhalde gözümü karartıp boyayacağım herhangi bir boya ile, hep beraber göreceğiz sonuçlarını... Sevgiler...

      Sil
  13. merhaba,
    bloguma yaptıgınız yorum cok hos tesekkur ederim , bende hemen geldim ziyarete , cok guzel bir blog =) banyoya duvar kağıdı deneyebilirsinz yada ferah olması için hiçbirseyi ortada ırakmayın (fön,sampuan,kremler vs) hersey dolaplarda olsun. bu arada banyoya asılacak bu tarz teneke/metal duvar panoları suanda madame coco mağazalarında var.bende cok meraklıyım dekorasyona, blogumda paylasıyorum ara ara @home diye postlarım var, beyaz ve pastel tonları cok seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz Rainbow Gatherer. Sizin de benim blogumu beğenmenize sevindim. Duvar kağıdı fikriniz güzel, belki ilerde düşünürüm. Ortalıktaki ıvır zıvırın toplanması kesinlikle bir ferahlık yaratıyor, her mekanda... Madam Coco'ya bakmıştım, eskiden vardıysa bilmiyorum ama şu sıralar yok. Sevgiler...

      Sil