27 Nisan 2012 Cuma

Öncesi/sonrası Plastik sandalye - Before/after Plastic chair

Bugün sizinle paylaşacağım konu bir "olmaz dediler oldu" konusu... Terasta duran ve kışın karı, yağmuru ve soğuğu yazın ise sıcağı ve güneşi, neredeyse 10 sene boyunca yiyen ama zamanında çok para vererek alınmış, hakikaten kalitesi yüksek (daha önce bu koşullara dayanamamış plastik sandalyelerimiz olduğu için böyle dedim) bir zamanlar yeşil olan ama zaman içerisinde kararıp, solan plastik sandalyelerimiz vardı.

The subject I'm going to share with you is a "they said it's not possible but it was" subject... I had plastic chairs in my terrace that were under the snow and rain during winter time, hot and sun during the summer time for almost 10 years. At the time, I had bought them at an relatively expensive price and they have a really good quality (I'm saying this because I had plastic chairs before that couldn't survive under these circumstances). Once they were green but they darkened and got pale in time. 

Bu konudaki "olmaz dediler oldu" kısmını ben aslında bundan yıllar önce (tam hatırlamıyorum ama 8-10sene olmuştur) tecrübe etmiştim. O zamanlar  yukarıda yazmış olduğum kötü koşullardan dolayı perişan olmuş bir plastik masa vardı bahçede. Kötü ve kalitesi düşük bir masaydı zaten ama yinede ben ona bir şans daha vermek isteyerek (birazda olurmu ki? merakı var tabii) önüme çıkan tüm boyacı, boya malzemecisi v.s. ye sordum. "Plastik nasıl boyanır?" Onlar dedi "Olmazz"... Ben dedim "Nedennn?"... onlar dedi "plastik boya tutmaz"..."Deneyeniniz varmı?"..."Yok, çünkü biliriz ki olmaz"... Ben dedim "denemeliyim"... Başladım masayı boyamaya, birde nasıl ve nereden kaynaklı bir güven varsa içimde olacağına dair afili boyuyorum, uğraşıyorum anlayacağınız. O dönem takmışım peçetelere , özellikle kazlı peçeteme, yine aynı cesaret, masanın muhtelif yerlerine birde güzel peçete transferi yaptım. Biz masayı yıllarca kullandık, birkaç kış boyu bahçede karın altında kalmasına rağmen boyaya hiçbir şey olmadı ama bir kaç sene sonra üzerine yapıştırdığım peçeteler kabarmaya başladı, sonunda çok korkunç bir görüntüye bürününce de bende attım.

The "they said it was not possible but it was" part was actually experienced by me years ago (I don't remember the exact date but it must have been 8-10 years). At that time I had a plastic table in the garden that had gone under the conditions that I've mentioned in the paragraph above. Although it was a poor quality table I still wanted to give it a second chance so I asked "How can I paint plastik?", they said "you can't"... I asked "why?"... they answered "plastic will not bond with paint"... "Has anyone tried?"... "No, because we all know that it won't happen"... to all the painters, paint suppliers so I said "I have to try... I started painting the table. I don't know why and how I had the confidence that it will work but I started painting it in a fancy mode. At that period I was obsessed about napkin tranfer so with the same confidence I started sticking napkins on top. We used the table for years. After staying in the garden for many years nothing happened to the paint but the napkins that I had put on top started to bloat and peel of. In the end when it reached a very horrible state I dumped it.

Dolayısıyla yıllar öncesinin tecrübesiyle ben yapısal olarak sapasağlam olan, sadece görüntüsü yıpranmış sandalyelerimi boyamaya karar verdim. Sandalyelerim böyleydi...

So I decided to paint my chairs that were durable in structure but had worn off in appeareance, with the experience that I had obtained years ago. My chairs were like this...



Böyle oldu...
Turned into this...


Nasıl yaptığımı merak edenler buradan bakabilirler...

 If you are curious on how I did this you can look here...

10 yorum:

  1. Çok güzel olmuş,yazlık geldi aklıma,bir begonviller eksik.Hangi tür bir boyayla boyadığınızı öğrenebilir miyim acaba?Ben de denemek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz hava ısınsın Begonvillerimi de koyacağım, şimdilik kış bahçesindeler. Kullandığım boya su bazlı boya, markası da Ortaç boya-Dilara. Aslında herhangi bir akrilik boya ile boyamak mümkün ama bu boya pütürlenmedi ve sürümü güzel bir boya, tavsiye ederim. Ahşaplarımı da aynı boya ile boyadım. Sevgiler...

      Sil
  2. güzel olmuş..bravo..plastik boyamak her babayiğidin harcı değildir..sen yine çok güzel kotarmışsın arkadaşım..ellerine kollarına sağlık..bu yaz seni harika bir bahçe bekliyor olacak,ne güzel...renk de çok güzel,çok beğendim herşeyi..tebrik ederim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumun için. Çok zor birşey değil ama plastik boyamak, hatta ahşap boyamaktan daha kolay. Bahçem bu yaz güzel olacak, benim de hayalim böyle... Beklerim bir gün, hem de tanışmış oluruz... Sevgiler

      Sil
  3. ay ne güzel,hiç davet etmiyceksin sanmıştım :) çok teşekkür ederim..inşallah bir gün o da olur,bende tanışmak isterim seninle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi şehirde yaşıyorsun bilmiyorum ama gerçekten isterim tanışalım... Ne komik, ismini bile bilmiyorum (bir tahminim var ama)...

      Sil
  4. canım çok yoğun bir hafta sonuydu benim için,ancak yazabiliyorum kusura bakma:)sen sanırım ankara dasın,ama ben istanbul da yaşıyorum..eğer yine istanbula gelirsen,sana bir kahve ısmarlamaktan mutluluk duyarım :) bu arada izleyicilerim bölümünde(bu sayfadaki) benim logomu bulup mause ile üstüne gelirsen ismimi görebilirsin:)) bak bakalım tahminin doğrumuymuş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibelcim Ankaraya gelirsen bende aynı keyifi duyarım. Benim tahmin zannettiğim şeyi muhtemelen zaten orada gördüm ve sonra orada gördüğümü unutup "tahmin" dedim çıktım işin içinden.:))

      Sil
  5. Ne tatlısınız. Eşimle İstanbul'u terk ederek yerleştiğimiz Datça'daki evimizi tam 1.5 aydır tamir etmeye ve kışlık evden sürekli yaşanır bi ev haline getirmeye çalışıyoruz. derken eskiden kalan ve atmaya kıyamadığımız bir çok eşyayı yenilemeye geldi sıra. Önce rejisör sandalyelerinden başladım ben de işe. Derken biraz araştırırken karşılaştım bloğunuzla. Hikayeniz benimkine çok benziyor :) İkea'dan ilk açıldığında metrelerce alınmış ve hep "ne yapılabilir" diye düşünülmüş bir kumaşın can bulması ve mor-mavi renkle boyanmış ahşapları. Plastik sandalyelere geldiğimde ise "olmaz" diyen herkese inat "yöntemi bulacağım" iddiam ile sizin bloğunuzu buluşum. Harikasınız. Hemen harekete geçiyor ve gidip malzemeleri alıyorum. Ellerinze kollarınıza sağlık. Şimdi takip listeme alıyor ve sizi heyecanla takip ediyorum. Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz, blogum sizi ağırlamaktan mutluluk duyacaktır. Ne hoş İstanbulu terk etme ve Datça da yaşama hikayeniz. Bizimde bir kaç sene içinde Ankara terk Datça da yaşa hayalimiz var, bakalım biz başarabilecekmiyiz... İnsan bu tür yenilemeleri kendi başına yapınca biraz uzun sürüyor ama eminim bir kaç yıl içinde eviniz ve eşyalarınız şahane olacaktır. Plastik sandalyeler konusunda da bu post'u hazırladığımda bilgisine sahip olmadığım bir şey daha var, ki o'da sandalyeler bütün kışı bahçede Ankara nın soğuğu, karı, yağmuru altında geçirdiler (üzerlerine bir naylon örttüm sadece) ve hala sapasağlamlar. Tüm yenilemelerinizde başarılar diliyorum, kolay gelsin... Ankara'dan kucak dolusu sevgiler...

      Sil